Konkurs kulinarny
W minioną sobotę (15.12.2018) zespół Stacji Biologicznej Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego brał udział w konkursie kulinarnym pt. „Przez żołądek do serca”, zorganizowanym przez Stowarzyszenie Przyjaciół Wyspy Sobieszewskiej.
Stacja Biologiczna otrzymała specjalne wyróżnienie od jury konkursu oraz nagrodę publiczności. Poniżej menu, które przygotowano na konkurs.
O potrawach inaczej – bawiąc
uczyć ze smakiem w Stacji Biologicznej
przystawka – Analiza makroszczątków z wyspy w stylu azjatyckim,
- sałatka z glonów z wybranymi nasionami i orzechami,
danie na ciepło – Zupa stacyjna z kolby z wkładką sobieszewską,
- polewka w stylu kaszubskiego barszczu białego z dodatkami (ziemniak, grzanki i niespodzianki)
deser - Sekcja meduzy – co ma w sobie chełbia modra?
- galaretka owocowa z dodatkami.
Więcej informacji na stronach:
Krytyk kulinarny: http://krytykkulinarny.pl/2018/12/wyspa-sobieszewska-wychodzi-z-kuchni/?fbclid=IwAR3OfAAX2Ji4pme83TfK8bbJ9hHftSl_-0QRTVMvPj0BOgM_-mMmMTUty8I
Facebook Stacji Biologicznej: https://www.facebook.com/stacjaug/