„Smak, węch i COVID-19” – wykład gościa UG, prof. Danielle Reed z USA

Zapraszamy na wykład Pani prof. Danielle Reed z USA, która jest gościem na Wydziale Biologii. Wykład odbędzie się 8 czerwca o 14:00 w auli Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii.
Nasze zmysły smaku i węchu, przyjmowane często za rzecz oczywistą, to ważne układy sensoryczne, które nie tylko pomagają nam zachować bezpieczeństwo, ale także doceniać życie i cieszyć się nim. Utrata smaku i węchu towarzyszy naturalnemu procesowi starzenia, ale może być też objawem chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Parkinsona czy Alzheimera, lub skutkiem terapii onkologicznych. Ostatnio utrata smaku i węchu była kardynalną cechą działania niektórych wariantów SARS-CoV2 wywołujących COVID-19. Prof. Danielle Reed przybliży ten temat podczas swojego wykładu, a słuchacze będą mieli okazję przetestować swój własny zmysł smaku. 

Prof. Danielle Reed jest ekspertem w dziedzinie biologii zmysłu smaku i węchu oraz międzyosobniczych różnic w percepcji smakowej i węchowej, które wynikają ze zmienności genów receptorów tych zmysłów. Prof. Reed jest zastępcą dyrektora Monell Chemical Senses Center w Filadelfii w USA, ośrodka który jest światowym liderem w badaniach zmysłów smaku, węchu i chemorecepcji. Danielle Reed jest również członkiem kadry kierowniczej Global Consortium of Chemosensory Research, które łączy osoby na całym świecie badające powiązania między chorobami układu oddechowego (np. COVID-19) i ich wpływem na węch i smak. Prof. Reed jest także przewodniczącą Association of Chemoreception Sciences, międzynarodowego towarzystwa naukowego badań smaku i węchu. 
 

Pokaż rejestr zmian

Submitted on czwartek, Maj 12, 2022 - 08:27 by Tomasz Kretowicz Changed on czwartek, Maj 12, 2022 - 08:27 by Tomasz Kretowicz