Dwa gatunki nowe dla nauki opisane przez zespół badaczy z Pracowni Lichenologii i Mykologii Eksperymentalnej, Katedry Taksonomii i Ochrony Przyrody
Artykuł pt. „Fungal diversity notes 2017–2122: taxonomic and phylogenetic contributions to freshwater fungi and other fungal taxa” został opublikowany w czasopiśmie Fungal Diversity: https://link.springer.com/article/10.1007/s13225-025-00560-3. Czasopismo to cieszy się współczynnikiem wpływu (IF) wynoszącym 24,8.
Artykuł zawiera opisy dwóch gatunków nowych dla nauki Cora dalfornoae i Parmelia neosaxatilis¸ których autorami są prof. Martin Kukwa, dr Beata Guzow-Krzemińska, dr Magdalena Kosecka, dr Magdalena Oset i dr Emilia Ossowska.
Cora dalfornoae Oset, Kukwa & Guzow-Krzem. to nowy gatunek z rodzaju Cora (Basidiomycota, Agaricales, Lichenomphaliaceae), który różni się genetycznie oraz morfologicznie tzn. kolorem górnej powierzchni plechy, od blisko spokrewnionych gatunków. Świeża plecha ma kolor od oliwkowo-zielonego do ciemnooliwkowo-szarego, ale w części środkowej jest wyraźnie brązowa. Jest to porost naziemny, znaleziony na trzech stanowiskach w górskim obszarze Boliwii (Ryc. 1).
Parmelia neosaxatilis Ossowska, Kosecka & Kukwa to nowy gatunek z rodzaju Parmelia (Ascomycota, Lecanorales, Parmeliaceae), morfologicznie, chemicznie i genetycznie podobny do Parmelia saxatilis. Wyróżnia go jednak układ pseudocyfeli, które są wydłużone i połączone ze sobą w charakterystyczną sieć. Prawdopodobnie jest to gatunek endemiczny dla Sardynii (Ryc. 2).